Dzintaru koncertzāles atklāšana 20.05.2015.

Pub. datums: 
20. May 2015

Svinīgā ceremonijā  atklās atjaunoto  slēgto Dzintaru koncertzāli 

Šā gada 20.maijā ar svinīgu ceremoniju un pirmo koncertu pēc vairāku gadu restaurācijas un rekonstrukcijas darbiem tiks atklāta 1936.gadā celtā slēgtā Dzintaru koncertzāle. Pēc arhitektu Viktora Mellenberga un Aleksandra Birzenieka projekta būvētā zāle ir vienīgā koncertzāle Latvijā, kas iekļauta Latvijas Kultūras kanonā.

Simboliskajā lentas griešanas pasākumā piedalīsies Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis, “Dzintaru Koncertzāles” direktors Guntars Ķirsis, pirmā atklāšanas koncerta mākslinieki – Maestro Raimonds Pauls, pianists Vestards Šimkus un Latvijas Radio bigbends, kā arī arhitekti un būvnieku pārstāvji.

Pēc ceremonijas notiks atklāšanas koncerts, kura pirmajā daļā pianists Vestards Šimkus izpildīs Jāņa Mediņa “24 dainas”, Ērika Satī “Gimnopēdijas”,  Ferenca Lista ciklu “Parādības”, kā arī paša V.Šimkus pirms dažiem gadiem komponēto skaņdarbu “Melnais Čarlstons”. Savukārt otrajā daļā Raimonds Pauls kopā ar Latvijas Radio bigbendu atskaņos latviešu tautasdziesmas mūsdienīgos aranžējumos. Tāpat arī Emīla Dārziņa “Melanholisko valsi”, gruzīnu komponista Gijas Kančeli popūriju, un jau vairākus gadu desmitus popularitāti nezaudējošo melodiju no mākslas filmas “Ilgais ceļš kāpās”. Atklāšanas koncertu apmeklēs Latvijas valsts augstākās amatpersonas, kultūras jomas pārstāvji, sadarbības partneri un ārvalstu viesi.

Ap pulksten 23 Dzintaru pludmalē paredzēts salūts, kuru aicināti vērot visi interesenti.

Vēsturiski Dzintaru koncertzāle atklāta 1936.gada vasarā un ir unikāls Jūrmalas koka arhitektūras paraugs. Ēku raksturo nacionālā romantisma motīvi fasāžu un iekštelpu apdarē, bazilikālais vidusjoma iekštelpu izgaismojums ar apaļiem logiem. Ēkas centrālās ieejas vestibila interjerā iestrādāti mākslinieka Anša Cīruļa sienu gleznojumi, kas ir valsts nozīmes mākslas piemineklis.1960.gadā uz dārza pusi piebūvēta vasaras koncertestrāde, kuras autors ir arhitekts Modris Ģelzis.  Dzintaru koncertzāles komplekss ir būtisks kultūrvēsturisks mantojums, kas ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis.

Atklāšanas koncertu sērija turpināsies līdz 31.maijam un tās laikā slēgtajā koncertzālē uzstāsties  izcili Latvijas un ārvalstu mākslinieki – viens no pasaulē vadošajiem stīgu kvartetiem no Vācijas Artemis, kurā pirmo vijoli spēlē jūrmalniece Vineta Sareika, orķestris Kremerata Baltica, Baiba Skride, Vestards Šimkus, Ksenija Sidorova, Inga Šļubovska, kā arī Raimonds Pauls.

Arī atvērtajā Dzintaru koncertzālē visu vasaru notiks dažādu žanru pasākumi, un sezona tiks atklāta 6.jūnijā ar Rēzijas Kalniņas režisēto koncertuzvedumu par Raini un Aspaziju „Tur, kur gars ar garu  - jūtās satiekas”. Koncertuzvedumā Raiņa un Aspazijas vēstules lasīs aktieri Ilze Ķuzule – Skrastiņa un Artūrs Skrastiņš. Piedalīsies arī koris Kamēr, Latvijas nacionālais simfoniskais orķestris, diriģents Ainārs Rubiķis. Solisti Gunta Gelgote un Daumants Kalniņš. Scenogrāfs Didzis Jaunzems.

 

Informāciju sagatavoja:

Dace Ankipāne
Dzintaru koncertzāles sabiedrisko attiecību vadītāja
www.dzintarukoncertzale.lv

Mēdiji: